Mijn speech van vanochtend bij het hijsen van de regenboogvlag met de Gemeente Etten-Leur op 11 oktober 2023:
Welkom allemaal!
Fijn dat jullie er zijn! We hebben veel mensen gevraagd hier aanwezig te zijn maar de meesten moesten werken en konden de ochtend geen vrij krijgen. Gelukkig maar, want uit onderzoek blijkt dat mensen uit de LHBTIQ+ groep vaker werkloos of arbeidsongeschikt zijn. Onder transgender personen liggen de aantallen zelfs drie keer zo hoog als het gemiddelde.
Er zijn mensen die dat logisch vinden, omdat ze van mening zijn dat LHBTI’ers niet goed bij hun hoofd zijn. Zo verbrak mijn toenmalige schoonvader letterlijk met die woorden het contact met zijn broer toen die broer er openlijk voor uitkwam homoseksueel te zijn. Hun moeder hield van beide kinderen evenveel, dat scheelde. Maar het is illustratief voor wat veel LHBTI’ers nog steeds overkomt. Uitsluiting op school, bij de sport, of zelfs in het gezin. ‘Vuile homo’ is nog steeds een scheldwoord.
Er ligt hier dan ook een taak voor de overheid. Voor de landelijke overheid om aan voorlichting te doen, maar zeker ook voor provincies en gemeenten. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen die slachtoffer worden van deze uitsluiting op een adequate manier opgevangen worden en ondersteuning krijgen. Dat gebeurt ook hier in Etten-Leur! Naar schatting valt 10 procent van de inwoners van Etten-Leur in de LHBTI+ groep, maar ze zijn onzichtbaar, en zeker niet hier bij dit evenement. Hoe denken jullie dat dat zou komen? Het zou naïef zijn te denken dat ze er geen behoefte aan hebben, die zichtbaarheid. Maar onzichtbaarheid is veilig, dan heb je minder last van pesterijen en uitsluiting. En pesterijen en uitsluiting zijn weer belangrijke redenen waarom mensen met psychische problemen thuis komen te zitten en in de ziektewet komen, of erger.
We weten dit door talloze onderzoeken, onder andere uitgevoerd door Movisie. Maar ook uit de praktijk: mijn vrouw Eva en ik zijn een aantal jaar geleden gestart met een zelfmoordpreventielijn voor LHBTI+’ers als aanvulling op 113 Zelfmoordpreventie, en draaien steunpunten hier in Etten-Leur en Breda. We horen vaak heel emotionele, bijzondere verhalen die voor ons de onderzoeksresultaten ondersteunen. Ik raad de gemeente Etten-Leur dan ook aan om niet achterover te leunen met het idee van ‘mooi, die taak wordt voor ons al ingevuld en het kost ons niets’. Wij, als twee particulieren, kunnen natuurlijk nooit het hele gat vullen dat valt.
Vandaag hijsen wij, met de gemeente Etten-Leur, de regenboogvlag. En er zijn steeds meer regenbogen te zien in Etten-Leur. Niet alleen de bankjes die drie jaar geleden geplaatst zijn en tot onze vreugde weinig last hebben van vandalisme, maar ook de gerenoveerde fontein op het Raadhuisplein laat in het donker alle kleuren van de regenboog zien. Misschien is dat toeval, omdat regenbogen nu eenmaal fascinerend zijn, ze laten àlle kleuren zien. Door die veelheid aan kleuren staat de regenboog ook symbool voor diversiteit. De regenboog laat àlle mensen zien dat ze er bij horen. En ja, ook de heteroseksuele mensen die niet transgender zijn horen erbij. Maar voor hen stond en staat dat al nooit ter discussie.
Daarom wil ik afsluiten met iets wat ik ieder jaar weer zeg na het hijsen van de regenboogvlag: ik hoop dat er een moment komt dat we àllemaal weten en erkennen dat we er àllemaal bij horen. Want hoe feestelijk we het hijsen van de regenboogvlag ook maken, het échte feest is pas als het niet meer nodig is.