Volkskrant

AMSTERDAM – Het aantal aanmeldingen voor de studie journalistiek is zo sterk gestegen dat de Nederlandse opleidingen alleen nog de meest veelbelovende talenten selecteren. Veel aspirant journalisten grijpen daardoor naast het door hen zo felbegeerde diploma.
Buitenland
Het aantal opleidingsplaatsen in het buitenland is zeer beperkt. Ook Vlaanderen kampt sinds kort met een stormloop op de opleiding journalistiek en opleidingen van buiten het Nederlandse taalgebied leveren niet de gewenste kwaliteit.
Paginakoning
Er is echter een ontsnappingsmogelijkheid: een Koreaanse arts in Pyongyang die door zijn ex-patiënten steevast ‘de Paginakoning’ wordt genoemd, claimt iedereen die een pen kan vasthouden te kunnen ombouwen tot journalist. De ingreep kost omgerekend €11000 maar omdat de journalist na een maand hersteltijd meteen aan de slag kan, weegt het ruimschoots op tegen de kosten van het omkopen van de toelatingscommissie van een opleiding in Nederland, het terugbetalen van de geleende studiebeurs en jaren collegegeld. De ingreep heeft slechts één nadeel: het beoordelingsvermogen en de empathie van de patiënt gaat hupsakee, overflakkee zó de vuilnisbak in om vervolgens op het bordes van het Presidentieel Paleis ritueel verbrand te worden.
Volkskrant
De meeste journalisten komen terecht bij de plaatselijke huis-aan-huis bladen. Slechts één grote krant, De Volkskrant, zegt in het kader van hun diversiteitsdoelstellingen af en toe journalisten aan te nemen die de Korea-route gevolgd hebben. Woordvoerder Flip van der Mark zegt daarover namens de krant: “In tijden dat de oplages en advertentieinkomsten dalen kunnen we niet anders dan mensen aannemen waarvan we weten dat ze de ballen verstand hebben van wat ze schrijven. Maar we vertrouwen er op dat onze lezers daar blindelings overheen lezen.”

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.